دیسک غضروفی است که بین دو مهره قرار گرفته است و همچون فنری از فشار مهره بالایی کمر به مهره پایینی جلوگیری به عمل میآورد، اما زمانی دچار دیسک کمر میشویم که به دلیل ورزش سنگین، چاقی، تصادفات، موارد مادرزادی، جابهجایی مهرهها، آرتروز و بالابودن سن، دیسک دچار ضایعه شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد و محتویات داخل آن بیرون میزند.
علایم دیسک کمر
بیرون زدگی و فتق دیسک بین مهره های کمری معمولا با احساس درد خودش را نشان می دهد این درد می تواند بطور ناگهانی و شدید شروع بشود و یا در بعضی از موارد یک دردی است که بطور مزمن و تدریجی شدت آن افزایش پیدا می کند.
معمولا این درد همراه با احساس خشکی در ناحیه کمر است و در بعضی از موارد با اسپاسم عضلات اطراف کمر هم ممکن است همراه باشد.
درصورتی که فتق دیسک بین مهره های کمری باعث وارد شدن فشار و آسیب به رشته های عصبی نخاع در ناحیه کمر بشود این بیماری می تواند همراه با احساس درد تیر کشنده به ناحیه باسن، پشت رانها، پشت ساق و حتی کف پاها بشود.
و در بعضی از موارد این دردها می توانند همراه با احساس گزگز , بی حسی و خواب رفتگی در ناحیه پا باشند و در مواردی که آسیب به رشته های عصبی شدید باشد می تواند احساس ضعف و کاهش قدرت در عضلات پاها و یا اختلال در راه رفتن همراه این علائم مشاهد شود .
درمان دیسک کمر
درصد زیادی از مبتلایان به دیسک کمر احتیاجی به عمل جراحی ندارند و با تغییر الگوی زندگی و انجام تمرینات ورزشی و به کارگیری دستگاهها و وسایل کمکی و روشهای موجود در حیطه تخصصی طب فیزیکی بهبود مییابند.
مبتلایان به دیسک از مصرف مواد غذایی که طبع سردی دارد،مصرف گوشت گاو و لبنیات تهیهشده از شیر گاو و سایر مواد غذایی که طبع سرد دارد، مثل بادمجان و گوجهفرنگی به مبتلایان به دیسک کمر توصیه نمیشود، چرا که این دسته از خوراکیها باعث تحریک درد میشود.
درصورت درماننشدن بموقع دیسک کمر، به مرور زمان آب دیسک کمتر میشود و در معرض پارگی قرار میگیرد، اما با بهکارگیری تکنیکهای درمانی طب فیزیکی و اصلاح روش زندگی، ادر بسیاری موارد درمان دیسک کمر امکان پذیر خواهد بود.
منبع:وبلاگ دکتر فروغ
